Quantcast
Channel: Yles pressmeddelanden | svenska.yle.fi
Viewing all 503 articles
Browse latest View live

De bästa bitarna från Min Morgon blir tre nya kvällsprogram

$
0
0

Yle Fem förnyar tv-kvällen hösten 2014. Som ett led i det arbetet utvecklas delar av Min Morgon till tre nya kvällsprogram på Yle Fem. Det här görs som ett samarbete mellan Svenska Yle och produktionsbolaget Cityportal Ab som producerar Min Morgon.

Yle Fem sänder de nya programmen på måndag, torsdag och lördag varje vecka.

- Vi vet att det är många som tycker om Min Morgon, men att det är ganska få som har möjlighet att titta på programmet. Därför vill vi utveckla de mest värdefulla ingredienserna i det tillsammans med Cityportal och flytta dem till bästa sändningstid. Det här ger oss möjligheter att ytterligare utveckla allt det som Min Morgon skapat och visa det för vår publik då den vill ha det, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Ett intensivt arbete med att utveckla de nya kvällsprogrammen pågår som bäst. Stommen i dem är det upplägg Min Morgon nu har. Måndagen och torsdagen kommer att ta upp aktuella teman och angelägna frågor via intressanta gäster i en talk show-inramning. Lördagsprogrammet kommer under hösten att ha mer betoning på underhållning. De nya kvällsprogrammen textas till finska och svenska.

Yle fortsätter att sända tv-nyheter på svenska på vardagsmorgnarna. Morgonens svenska tv-nyheter flyttar in i Aamu-tv på Yle TV1 och blir där en del av nyhets- och aktualitetsutbudet.

- Redan idag samlar Aamu-tv de svenskspråkiga tittare som är mest intresserade av nyheter och aktualiteter på tv om morgnarna. Att sända svenska tv-nyheter inom ramen för den här morgonsändningen ger också de finskspråkiga en direkt och levande kontakt till de frågor som är angelägna för det svenska i Finland, säger Marit av Björkesten.

Min Morgon som tv-program upphör sommaren 2014 då det nuvarande produktionsavtalet löper ut. Avtalet slöts ursprungligen för fyra och ett halvt år enligt en finansieringsmodell där fonder och stiftelser stått för en del av kostnaderna. . Från och med hösten 2014 kommer Yle att stå för hela finansieringen av programmet.

Efter en noggrann analys vill Svenska Yles ledning lägga ännu mera fokus på morgonsändningarna i Radio Vega, Extrem och på webben.

- Vi jobbar nu på att stärka nyhets- och aktualitetsbevakningen om morgnarna, och där kommer också levande bild i form av webb-tv in som ett viktigt element, säger mediechef Carin Göthelid.

I Yle Fem kommer SVT:s morgonprogram Godmorgon Sverige att sändas i sin helhet alla vardagsmorgnar.


Lördax och Nöjesfredag i Yle Radio Vega förnyas

$
0
0

I mellandagarna får Radio Vegas långkörare Lördax en nystart då Hannah Norrena och Jukka Isojoki tar över programledarskapet. Hannah Norrena är sedan tidigare känd från Radio X3M och nu senast aktuell med talkshowen En kväll med Anne och Hannah på Yle Fem. Jukka Isojoki som i sin tur har funnits på de finlandssvenska kanalerna i över femton år har den senaste tiden blivit bekant för Radio Vegas lyssnare bl.a. i programmet Nöjesfredag.

Fredagen 27.12 får Jukka Isojokis Nöjesfredag förstärkning av Hannah Norrena och tillsammans dryftar de allt som har med populärkultur och nöjesvärlden att göra.
- Vi vill ge alla lyssnare den perfekta starten på veckoslutet, säger de.

Lördagen 28.12 är det premiär för det något förnyade Lördax. En del bekanta element finns kvar men vi hoppas också kunna erbjuda något nytt för lyssnarna. Bland annat blir det mer musik i Lördax och den populära Experttimmen flyttar till torsdagskvällarna med start 2.1 kl.19.30.
- Vi hoppas kunna vara en underhållande och personlig följeslagare i lyssnarens lördagar med diskussioner om allt från relationsproblem och livspussel till aktualiteter, evenemang och veckans stora samtalsämnen.

Nöjesfredag med Jukka och Hannah, Yle Radio Vega fredagar kl.13.03-17 (start 27.12)
Lördax med Hannah och Jukka, premiär på Yle Radio Vega, lördagen 28.12-2013, kl.10.03-14.

Klaus Härö lyfter fram familjen i Dagmamman (12)

$
0
0

Att leva livet – i familjen eller i drömmarna?

Klaus Härö är tillbaka med en ny film, Dagmamman (12). Det är Härös första långfilm på svenska i Finland och en berättelse om familjen, om val i livet och om de drömmar vi en gång drömt.

Det är tidig vår och ovanligt varmt för årstiden. Det lite nerslitna bostadsområdet i norra Helsingfors visar sig från sin vackraste sida. Här pågår inspelningarna för filmen Dagmamman. De är inne på slutrakan då vi får en pratstund med Klaus Härö, vars film Dagmamman är. Han har skrivit manuset och står också för regin.

Berätta om din nya film Dagmamman?
Dagmamman är i grunden en kärleksberättelse om ett medelålders par, Malla och Rofa. De älskar varandra väldigt mycket men jobbet skiljer dem åt. Rofa driver en restaurang i Björneborg, Malla jobbar som familjedagvårdare i Helsingforstrakten. I veckorna jobbar hon med att sköta andras barn och varje fredag packar hon bilen och åker med sina egna barn till Björneborg och jobbar på restaurangen där. De har kommit till en sådan punkt i livet där de funderar på ifall de ska fortsätta tillsammans eller var för sig.

Hur kom just den här berättelsen till dig?
Jag har funderat ganska mycket över par i min egen ålder som lever på skilda orter. Mannen jobbar utomlands eller kvinnan är så mycket på arbetsresa att de knappt hinner ses. När jag frågar dem ” Hur går det där?” säger de först att ” Det här går bra! Vi är så vana”. Men när man pratar lite längre kommer det fram att de själva tycker deras liv är helt odrägliga. ”Vi skulle ju vilja vara tillsammans. Det var inte så här det skulle bli”.

Jag tycker den här filmen ställer frågan ”Är det kanske dags att revidera de där drömmarna jag hade som 20- och 30-åring, titta mig omkring och se det som på riktigt är viktigt: familjen, vännerna och nuet?”

Vi har sett dig göra filmer där du tittar på något i det förflutna, medan Dagmamman utspelar sig i livet av idag. Hur har det varit att regissera en film som utspelar sig i nuet?
Då jag har gjort filmer som utspelar sig i det förgångna har jag tänkt att det måste vara mycket lättare att filma nutid. Då man gör dåtid så finns det ju alltid lampor eller skyltar eller gungor som man inte kan visa, som inte fanns då.

Men det är inte så lätt att göra nutid heller. En film är en berättelse med bilder och risken är att det blir alltför allmänt och platt när man visar en miljö som är så vanlig. Då gäller det att fundera på var man kan hitta intensiteten i filmen. Det gäller att välja och välja bort så att miljön i filmen blir specifik för just de karaktärer man vill skildra. Så här lever Malla och Rofa, sådana här kläder har de och så här ser deras hem ut. Det skall vara visuellt tilltalande. Det är inte vackert nödvändigtvis, men det gäller att hitta både rätt kameravinkel och infallsvinkel.

Vad har varit det mest utmanande med det här projektet?

Jag tycker att det här är den absolut svåraste film jag har gjort, den minsta och den intimaste. Det är också min första film på svenska här i Finland. Det är en film där det inte går att gömma sig bakom fina landskap eller stora statistscener. Det har varit svårt att rensa bort allt det som man briljerar med som filmmakare, snygga bilder och vackert ljus.
Att jobba med barn betyder också att mycket görs på barnens villkor. Du kan inte driva på som med vuxna utan mera ta emot det som ges, och på så sätt få fram det bästa av var och en. Inte minst när det gäller vår yngsta skådespelare, lilla Eimi 10 månader.

Vad kan tittaren förvänta sig av den här filmen?
I första hand en kärlekshistoria, men också en film om förhållandet mellan föräldrar och barn. Vi lever i en tid då vi jobbar på och ofta blir blinda för varandras upplevelser. I filmen kanske mamman inte ser hur hennes 6-åriga dotter mår medan vi som tittare kan se hennes känslor via kameran. Vi ser att hon skulle behöva någonting, sin mamma. Jag hoppas filmen är en resa i de här människornas liv men också en resa in i våra egna liv, så att vi kanske ställer oss själva frågan ”Finns det något i mitt liv där jag borde tänka om?” Jag hoppas filmen är en bra och hälsosam spegel och att den smakar riktigt liv, funderar Klaus Härö innan han ursäktar sig för att återgå till att regissera en scen.

Det har gått sju månader sedan den där varma vårdagen på inspelningarna. Dagmamman är färdig och har precis visats för dem som var med i projektet. Sjuåriga Alva Bengts springer omkring i en vacker sjöjungfruklänning och hälsar glatt på sin filmpappa och –syster. Spänningen har släppt för henne och också för upphovsmannen Härö.

Blev det som du tänkt dej?
När en film är färdig har jag svårt att komma ihåg hur jag egentligen hade tänkt. Jag kan ju skriva vad som helst, men det är skådespelarna som gör filmen. Jag är så glad över skådespelarprestationerna i Dagmamman. Jag gillar själv filmer där regissören tagit ett steg tillbaka och det är skådespelarna som lyser. Så känns det nu.

Dagmamman (12)
Yle Fem torsdag 26.12.2013 kl. 20.00
30 dagar på Arenan efter sändning

Experttimmen startar i Radio Vega

$
0
0

Vad är tennpest? Hur mår hortensiorna? Lider katten av Coronavirus? Hur stavas egentligen kvarg? Experttimmen på torsdagskvällarna är fakta och kuriosa i en härlig helhet. Fokus ligger på att besvara lyssnarfrågor på fyra olika ämnesområden; gammalt och antikt, djursjukdomar, trädgård och språk.

- Vi kommer också att besöka samlare, utställare, trädgårdar och djurhem runtom i Svenskfinland. Det materialet finns att ta del av på webben. Där sparar vi också en stor del av lyssnarfrågorna, berättar Heidi Grandell-Sonck som är programledare för Experttimmen. På webben kan också diskussionen fortsätta efter radiosändningen.

Experttimmen startar 2.1.2014 kl. 19.30 – 21.00 med Bernt Morelius som svarar på frågor om gammalt och antikt.

Programmet tjuvstartar redan annandag jul, 26.12.2013 med en liten bit sommar mitt i vintern. I juli ordnades antikmarknad med prylar, gamla skivor och möbler på Hästöskatan i Kronoby. Mårten Holm programledde och spelade in material där Barnt Morelius, Orvar Hansson och Krister Lindqvist värderade och berättade om saker gästerna hade med sig. Efter det blir det en titt bakom kulisserna för Experttimmen. Johan Slätis, expert på trädgårdsfrågor och Bernt Morelius, expert på gammalt och antikt diskuterar programmet och berättar små lustigheter de varit med om under året som gått.

Experttimmen i Yle Radio Vega torsdagar kl. 19.30 – 21.00 med start 2.1.2014. Kontakta Experttimmen genom att mejla expert@yle.fi eller att på torsdagarna ringa 0600 11 12 13 från kl. 19.00. Adressen är svenska.yle.fi

I maj är Naturväktarna tillbaka på torsdagskvällarna.

Hemligheter och lögner på Åland

$
0
0

Tjockare än vatten (12) på Yle Fem med start 5.2.2014

Sunnanö är inte bara den vackraste platsen i hela den åländska skärgården, det är också den plats där familjen Waldemar har drivit ett populärt gammalt pensionat. När tre syskon återförenas kommer familjens hemligheter upp till ytan.

Gamla mor Anna-Lisa Waldemar (Stina Ekblad) och sonen Oscar (Joel Spira) med sin fru Liv (Jessica Grabowsky) är de som har drivit pensionatet under alla år. Anna-Lisas övriga barn, den snygge opportunisten och entreprenören Lasse (Björn Bengtsson) och den frisinnade skådespelerskan Jonna (Aliette Opheim) flydde barndomshemmet för länge sedan på jakt efter sina egna drömmar. Nu återvänder Lasse och Jonna eftersom deras mor bett dem komma.

- Jag tycker det är en bra berättelse, den handlar om människor och det finns en kombination av spänning, relationsdrama och humor. En bra mix där alla får lite av var. Sen är det roligt att det är en samproduktion mellan Sverige och Finland. Det kan skapa något nytt för den svenska publiken och kanske att man också får upp ögonen för Finland och finländska skådespelare, berättar Tobias Zilliacus som i serien spelar rollen som Mikael

Lasse och Jonnas inbjudan till ön visar sig snart vara mer än en artighetsvisit. Anna-Lisa hittas död och efterlämnar ett testamente fullt av märkliga villkor. Det främsta är att syskonen tvingas driva pensionatet tillsammans - annars ärver de ingenting.

Anders Engström, en av seriens fyra regissörer, gillar både tonen i serien och skådespelarbesättningen

- Det är ett rufft familjedama, det är inte så särdeles polerat och fint i kanterna. Som finlandssvensk regissör har jag kunnat bidra med en viss lokalkännedom om skådespelare. Det finns många finlandssvenskar i serien och det är roligt.

Serien spelades in i somras både i Sverige och på Åland. Seriestart för Tjockare än vatten (12) i Yle Fem, onsdagen 5.2.2014 kl. 21.00. Serien består av tio avsnitt och varje avsnitt finns tillgängligt på Arenan i 30 dagar efter sändning.

Tre novellfilmsprojekt valda

$
0
0

I projektet Finlandssvensk novellfilm 2015 strävar Svenska Yle, Finlands filmstiftelse och Svenska kulturfonden gemensamt efter att utveckla finlandssvenskt drama och öppna en dörr för nya filmskapare och uppslag. Projektet som utlystes hösten 2013 letar efter berättelser som utspelas i nutid. Vi bad om förslag från professionella produktionsbolag till en 28 minuters novellfilm.

Inom utsatt tid har vi emot tagit 27 förslag, av vilka tre har valts till vidareutveckling:

DET GÅR ATT OPERERA
Manus: Anna Blom
Producent: Ville Tanttu, Studio Lumo Ab Oy

FISH GIRL
Manus: Tommi Seitajoki
Producent: Claes Olsson, Kinoproduction Oy

MORMOR
Manus: Andreas Westerberg
Producent: Susanne Skata, Sus Productions Ab Oy

- Det var roligt att vi fick så många förslag till tävlingen. Nivån var ganska varierande och de tre som går vidare stack klart ut till sin fördel. Det var intressant att se att temat familjerelationer tycks ligga i tiden och speciellt ur en kvinnosynvinkel, berättar Camilla Thelestam, producent för drama på Svenska Yle.

Utvecklingen av de valda förslagen avslutas 30.4.2014. Av dessa väljs ett vars utveckling understöds med sammanlagt 200 000 euro - förutsatt att inspelningsmanuskriptet är godkänt och att det finns förutsättningar att genomföra projektet inom en överenskommen tidtabell. Filmen skall vara färdig senast 2.5 2015 och kommer att visas på Yle Fem och Finlands filmstiftelse har distributionsrätt till läroanstalter för undervisningsändamål.

Novellfilmstävlingen är en del av ett större projekt, Novellfilm 2015 och Kortfilm 2015, som siktar på att vaska fram nya manusförfattare och högklassiga filmer på svenska för tv. Bägge tävlingarna är öppna för professionella produktionsbolag och manusförfattare som jobbar på svenska i Finland. Det är första gången någonsin ett så här omfattande kort- och novellfilmsprojekt görs på svenska i Finland. Svenska Yle, Finlands filmstiftelse och Svenska kulturfonden går in med en summa på över en halv miljon euro i det gemensamma projektet.

Kollektivet - Kultur för alla

$
0
0

Kollektivet - Ny kultur på Yle Fem

Kollektivet är en värld full av visuella explosioner

Yle Fems nya kulturprogram består av fyra starka personligheter som tillsammans presenterar det bästa ur det aktuella kulturutbudet. Anne Hietanen har vi tidigare sett i talkshowen En kväll med Anne och Hannah och hon tar med sig en stor dos humor och passion för litteratur, filosofi och människor. Pia-Maria Lehtola flyttar från Pixel till Kollektivet och står för glamour, mode och design. Teaterregissören Peter Lüttge bidrar med internationell vinkling. Petter Sandelin är poet med en stark visuell vision för programmet.

– Kollektivet är en blandning av analogt 70-tal och grafiskt 10-tal, en blandning av Lukas Moodysons sjuttiotalsmysiga Tillsammans och en tysk grafiker som aldrig lyssnat på annat än Kraftwerk, konstaterar Petter Sandelin.

– Livet är för kort för att vara svartvitt. Det ska vara färger. Många färger.

Programmets namn är en reaktion mot de ängsliga och egoistiska dragen i vårt samhälle.

– I Kollektivet upplever vi tillsammans aktuella kulturfenomen och bollar upplevelserna tillsammans med tittarna. Under våren tar vi del av bland annat Kollektivets egen Oscarfest, dansande kroppar på elektromusikfestivalen Waterland i en vattenpark och danskt mode på Designmuseet.

Kollektivet på Yle Fem startar 7.3.2014 kl. 18.30.
30 dagar på Arenan.

Onsdagen 12.3.2014 kl. 20.00 startar Yle Fems andra nya kulturprogram. Lasso är kulturprogrammet som fångar företeelser, synar samtiden och nyfiket blickar bakåt.

------------------

Yle Femin uusi kulttuuriohjelma Kollektivet vie tyylikkääseen ja elämysrikkaaseen maailmaan

Neljä vahvaa kulttuuripersoonaa, joista Anne Hietanen on tv:stä tuttu Ilta Annen ja Hannah`n kanssa. Hän rakastaa kirjallisuutta, filosofiaa ja elämäntaitoa. Pixelistä tuttu juontaja Pia-Maria Lehtola tuo glamourin, designin ja muodin katsojille. Ohjelman pääarkkitehti on Vaasalainen runoilija Petter Sandelin, joka tekee ohjelmasta nuorekkaan kulttuurin Strömsöön. Kansainvälisen tuulahduksen uuteen ohjelmaan tuo saksalainen teatteriohjaaja Peter Lüttge.

Kollektivet-nimi viittaa yhteiseen tekemiseen ja kokemiseen. Ohjelma on vastaisku narsistiselle ja pelokkaalle ajallemme. Tässä ohjelmassa toimittajat kokevat jonkun ajankohtaisen kulttuuri-ilmiön ja jakavat sen yllätyksellisellä tavalla yleisölle. Kulttuurihan tutkitusti pitää ihmisen terveenä ja pidentää elinikää. Kevään aiheita ovat muun muassa elektronisen musiikin tapahtuma Waterland, Kollektivetin oma Oscarjuhla ja tanskalainen muoti Designmuseossa.

Kollektivet Yle Fem –kanavalla perjantaisin klo 18.30 alkaen 7.3.2014
30 päivää Yle Areenassa.

Keskiviikkona 12.3.2014 klo 20.00 alkaa Yle Femman toinen uusi kulttuuriohjelma, Lasso.

Lasso fångar fenomenen

$
0
0

Lasso är Yle Fems nya kultur- och samhällsprogram som fångar företeelser, synar samtiden och nyfiket blickar… bakåt. Enligt devisen ”Ett tema, många tankar” utgår varje program från ett aktuellt konstverk. En bok, en teaterföreställning, en tavla eller konsert utgör språngbrädan för en bredare diskussion kring ett givet tema.

- Lasso är programmet som belyser aktuella fenomen, men även vill visa på oväntade sammanhang, säger programledaren Petter Lindberg.

Den övriga Lassoredaktionen består av redaktörerna Sebastian Bergholm, Stefan Brunow, Ida Henriksson, Barbro Ahlstedt och Staffan von Martens som är programmets producent.

”Lasso, snarare än du tror!”

I vår kommer Lasso bland annat att ta upp ämnen som världens undergång, det digitala samhället, träd, pop, pensionärsmys och Hitler vars påverkan på samhället syns än idag.

- Varje tema är noga utvalt. De speglar vår samtid, men i bakgrunden finns alltid en orsak och ett samband, tillägger Petter Lindberg.

Till varje program levererar filmskaparna Anna-Sofia Nylund och Carolin Koss dessutom en kortfilm under rubriken Kurz und Knapp: en självständig, överraskande och ibland absurd kommentar till programmets tema.

Lasso kommer även att vara synlig på webben, där Stefan Brunows frågespalt Stefan svarar på allt ger svar på allt mellan himmel och jord. Under våren kommer webbsidan även att fyllas av kolumner och diskussioner, filosofiska spörsmål i miniformat och en visuell parad där signalflaggan står i fokus.

Premiär för Lasso på Yle Fem 12.3.2014 kl. 20.00 och 30 dagar på Arenan. På webben på Svenska.yle.fi

Fredagen 7.3 startar Yle Fems andra nya kulturprogram, Kollektivet. Högupplösta pressbilder till de båda programmen finns i Yle Pressikansio.

-------------------------

Lasso on Yle Fem - kanavan uusi kulttuuriin ja yhteiskuntaan perehtyvä ohjelma. Siinä tarkastellaan ilmiöitä ja luodataan nyky-yhteiskuntaa, unohtamatta historian merkityksen.

Yksi teema, monta ajatusta - tähän kiteytyy ohjelman idea. Jokainen jakso rakentuu ajankohtaisen taideteoksen ympärille, josta keskustelu ammentaa: kirjan, näytelmän, maalauksen tai konsertin.

- Lasso valaisee ajankohtaisia ilmiöitä, mutta haluaa samalla tuoda esiin yllätyksellisiä yhteyksiä, toteaa ohjelman juontaja Petter Lindberg.

Muut lassolaiset ovat toimittajat Sebastian Bergholm, Stefan Brunow, Ida Henriksson ja Barbro Ahlstedt. Tuottaja on Staffan von Martens.

Kevään aiheita ovat muun muassa maailman tuhon uhka, digitalisoituva yhteiskunta, metsien puut, pop-musiikki, eläkeläisten "kotoilu" ja Hitlerin perintö.

- Jokainen teema on tarkoin valittu ja peilaa nykyaikaa. Taustalla piilee syy ja yhteys, kertoo Petter Lindberg.

Elokuvantekijät Anna-Sofia Nylund ja Carolin Koss luovat jokaiseen jaksoon lyhytelokuvan otsikolla Kurz und Knapp: itsenäisen, yllättävän ja jopa absurdin kommentin aiheeseen.

Lasso elää myös verkossa, jossa Stefan Brunow ylläpitää kysymys-vastaus-palstaa. Kysellä voi aiheesta kuin aiheesta. Kevään mittaan nettisivulle ilmestyy kolumneja ja keskusteluja, ytimekkäitä filosofisia pohdintoja sekä visuaalinen kavalkadi, jossa viestilippu on keskiössä.

Lasson ensi-ilta Yle Fem-kanavalla 12.3.2014 klo 20.00.
30 päivää Yle Areenassa.
Svenska.yle.fi

Perjantaina 7.3 käynnistyy Yle Fem-kanavan toinen tuore kulttuuriohjelma, Kollektivet.
Korkearesoluutioisia lehdistökuvia molemmista ohjelmista löytyy Yle Pressikansiosta.


MGP 2014 – gratis workshops för låtskrivare

$
0
0

För att inspirera och stöda dig som vill vara med i musiktävlingen MGP – Melodi Grand Prix 2014 arrangerar FSU (Finlands Svenska Ungdomsförbund) sex olika workshops runtom i Svenskfinland. Där får du hjälp med att skriva din låt och har också möjlighet att spela in den. Workshoparna är gratis! Anmäl dig till chris@fsu.fi

Workshoparna:

Lördag 8.3 i Åbo kl. 13.30-18.30 på Vimma (Auragatan 16)

Söndag 9.3 i Mariehamn kl. 9.30-13.30 på Övernäs skola (Västra Skolgatan 4)

Lördag 15.3 i Helsingfors kl. 11.30-16.30 på Ungdomsgård Drumsö (Smedjeviksvägen 10 a b)

Söndag 16.3 i Ekenäs kl. 11.00-16.00 på Ekenäs Uncan (Ystadsgatan 14)

Lördag 22.3 i Vasa kl. 11.30-16.30 på Ritz Cafescenen (Kyrkoesplanaden 22)

Söndag 23.3 i Närpes kl. 11.00-16.00 på Cafe Albert (Närpesvägen 35)

På workshoparna får du hjälp och praktiska tips om hur du skriver en låt. Musikerna Ben Bergman och Marcus Granfors som har uppträtt med bl. a Krista Siegfrids, Nina Lassander och Fredrik Furu är de som håller i workshoparna.

Du behöver inte ha en färdig låt med dig. Du får hjälp och råd för hur du skall komma igång eller hjälp med att fortsätta med en påbörjad låt.

Du behöver ingen speciell utrustning med dig till workshopen. Om du har ett instrument du önskar ta med dig så är det ok.

Under workshopen kan du banda ditt tävlingsbidrag till MGP 2014. Du kan få ditt uppträdande filmat och FSU levererar bidraget direkt till juryn.

Anmälningar skickas till chris@fsu.fi. Det räcker med namn och kontaktuppgifter. Platserna fylls i den ordning man anmält sig, så det gäller att vara snabb.
FSU förbehåller sig rätten till ändringar.

Bland alla de som skickat in sina låtbidrag innan den 7 april lottar FSU ut en iPad och konsertbiljetter.

Nytt för MGP i år är att den eller de som skriver låten inte behöver stå på scen och framföra den. I år går det alltså för första gången att skriva en låt till en artistkompis!

Mer info finns på webbplatsen: fsu.fi

Arrangör för MGP Workshoparna är Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU rf. MGP är ett samarbete mellan FSU och Svenska Yle.

Yle deltar i ekonomitalkot och effektiverar sin verksamhet

$
0
0

Yle inleder omedelbart planeringen av sin ekonomi för år 2015, för att kunna fylla det hål som frysningen av Yle-indexet ger upphov till.

– Det är riksdagen som fattar beslut om Yles finansiering, och det är självklart att bolaget är med i det nationella spartalkot, om riksdagen har bestämt så, säger Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.

Yles finansiering är dimensionerad så att bolaget kan uppfylla de uppdrag som stiftats i Ylelagen. Avsikten med Yle-indexet är att täcka den årliga kostnadsstegringen. Med finansieringsmekanismen och indexet har man velat garantera Yles oberoende och hålla skattefinansieringen isär från den årligt återkommande politiska debatten och de politiska konjunkturerna.

– Det är riksdagen som äger Yle. Det är värdefullt att vi hållit fast vid den principen och att beslut om indexfrysningen fattades enhälligt i riksdagen gemensamt med regering och opposition. Med tanke på stabiliteten i Yles public service-finansiering och den långsiktiga planeringen av public service är en återgång till den ursprungliga lagformuleringen och andan självfallet önskvärd år 2016, fortsätter Lauri Kivinen.

Enligt Kivinen täcker Yle det hål som kostnadsstegringen orsakar med sparåtgärder och effektivering av verksamheten.

– Vårt mål är att minimera de negativa konsekvenser det här beslutet har på den kreativa sektorn och hålla fast vid Yles sysselsättningsmöjligheter också år 2015. Enligt Yles uppskattning är anpassningsbehovet för 2015 minst 5–7 miljoner, säger Lauri Kivinen.

För mera information

Marit af Björkesten, direktör, Svenska Yle
050 3738 979, marit.af.bjorkesten@yle.fi

Reija Hyvärinen, kommunikationsdirektör
040 7502 999, reija.hyvarinen@yle.fi

Lilyhammer - lite större, lite råare men fortfarande norsk

$
0
0

Mafioson och nattklubbsägaren Frank "The Fixer" Tagliano är tillbaka – fortfarande under FBI:s vittnesskydd och nu också tvillingpappa. Att klara av rollerna som halvkriminell och småbarnsfar kräver en del jonglerande, men Frank lyckas rätt så bra och nattklubben Flamingo går av bara farten. Allt är möjligt på den norska vischan med de rätta kontakterna och rätt typ av utpressning.

Inför inspelningarna av den andra säsongen av dramaserien Lilyhammer stod det redan klart att serien blivit en succé - inte bara i hemlandet Norge. Den amerikanska kulturkrocken i Norge går hem i bland annat Australien, Nya Zeeland, Turkiet och Ryssland. Serien har också sålts till BBC i England och till Netflix som också distribuerar den i Nord- och Sydamerika.

Steven Van Zandt som spelar huvudrollen lovar att man inte slagit av på takten inför den andra säsongen, snarare tvärtom.

- Budgeten har varit större denna gång och vi har också använt den. Vi kan ta oss större frihet. Upplägget är det samma som i första säsongen men det blir mer drama, mer farligt men samtidigt anspråkslöst och lekfullt.

Lilla Norge mot två imperier

Trots att serien har blivit en stor framgång har Van Zandt, som också står bakom en stor del av produktionen, ingen tanke på att göra serien mer internationell. Det norska samhället är navet som hela serien snurrar kring.

- Norge har en egen roll i serien. Detta land är ett av de stora mysterierna i världen, säger Van Zandt och slår ut med händerna. Det är ett land som skyddar sig självt på sätt och vis. Det varken önskar eller vill bli satt på en piedestal och samtidigt är landet fullt av paradoxer och motsägelser. Det är det jag tycker är spännande.

När den andra säsongen kör igång får Torgeir för sig att provköra en Ferrari som råkar tillhöra en brittisk gangster. Det hela slutar olyckligt och med ett gäng missnöjda britter i Lillehammer blir saker och ting inte riktigt som man tänkt sig.

- Lagen är ganska lik i USA och Norge, men här väljer folk att följa reglerna medan man i USA först ser till sig själv och gör som man själv vill, funderar Van Zandt.

Frank Tagliano följer varken jantelagen eller norsk hövlighet. Medan den första säsongen långt handlade om dessa motpoler och därpå följande kulturkrockar kastar man alltså även in britterna i den andra säsongen.

- Norge har länge låtit sig inspireras av USA men samtidigt också fått brittiska influenser. I arbetet med manuset har vi låtit oss inspireras av filmer som Snatch, berättar Eiliv Skodvin som är en av manusförfattarna.

Humor i en mörk serie

Den nya säsongen börjar med biljakt, stora skjutvapen och halvnakna damer. Manusförfattarna sticker inte under stol med att man gått lite längre i den andra säsongen. Samtidigt har det varit en utmaning att serien skall vara norsk medan humorn måste fungera internationellt.

- Utmaningen har varit att behålla mörkret i serien utan att för den skull tumma på humorn. Vi har valt att undvika dagsaktuella teman och droppa referenser som är för norska. På samma gång vill vi ha med typiska norska saker som pappamånader och talkoarbete, säger Skodvin.

- Vi går mer på djupet med karaktärerna denna gång och handlingen är uppbyggd så att du aldrig kan förutse nästa steg, inflikar Van Zandt

Hur det går får du se i den andra säsongen av Lilyhammer. Franks egen lilla maffia får så lov att växa sig starkare för att klara nya utmaningar och en rad spöken från det förflutna. Frank känner bara en väg till framgång.

Andra säsongen av Lilyhammer (12) startar i Yle Fem tisdag 15.4.2014 kl. 22.00, 8 avsnitt. Tillgängligt på Arenan 30 dagar efter sändning.

I rollerna: Steven Van Zandt, Trond Fausa Aurvåg, Steinar Sagen, Tommy Karlsen, Robert Skjærstad, Fritjov Såheim, Henriette Steenstrup, Marian Saastad Ottesen m.fl.
Manus: Steven van Zandt, Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin
Regi: Simen Alsvik, Ole Endresen, Geir Henning Hopland
Produktion: Rubicon för NRK / Samproduktion

Yle Nyhetsskolan tar klivet in på redaktionerna 29.4

$
0
0

Yles kanaler kommer att fyllas av nyheter gjorda av ungdomar tisdagen den 29 april, då Yle lanserar historiens första ”Yle Nyhetsskolan @ redaktionen” eller Uutisluokka-dagen.

I Yles samhällsuppdrag ingår att vara ett mervärde för samhället och att nå alla finländare, också barn och unga. Målet med Yle Uutisluokka–Yle Nyhetsskolan är att öka de ungas mediekompetens och ge dem möjligheten att nå ut med sina egna nyheter till en stor publik.

Eldprovet blir den 29.4 då ungdomar från hela landet gör nyhetsreportage i Yles nyhets- och aktualitetsprogram och på webben. Yle Nyhetsskolans elever kommer bland annat att jobba med aktualitetsprogrammet Myteriet på Yle X3M och göra nyhetsinslag runtom i regionerna. De finskspråkiga unga reportrarna besöker bland annat Aamu-tv, där de intervjuar undervisningsminister Krista Kiuru.

Mentorer handleder skolorna

Yles nyhetsredaktörer fungerar som mentorer och hjälper de unga i jakten på nyhetsteman. De har gjort studiebesök till skolorna och hjälpt eleverna att bli klara innan deadline.

”Jag tror att de har en jättestor kapacitet att hitta vinklar som vi aldrig skulle kunna komma på”, säger mentorn Malin Ekholm som bland annat har besökt Lovisa gymnasium.

I Lovisa har gänget till exempel tagit upp ämnen som rusmedelsanvändning, skolsammanslagningar och Lurens sommarteater i sina nyheter. Anni Vænerberg är en av dem som är med i Yle Nyhetsskolan.

”Vi har träffats på matraster och diskuterat till exempel rubriksättning. En gång gick hela matrasten åt till att fundera på en rubrik”, berättar Anni.

Nyheter för en riktig publik

Att vara med i Yle Nyhetsskolan känns både spännande och autentiskt för dem som är med. Under våren har man på svenska publicerat runt 50 nyheter på svenska.yle.fi/nyhetsskolan och många av artiklarna har väckt diskussioner i kommentarsfältet.

”Ungdomarna skriver om det som känns intressant för dem. Föga överraskande är att det också är sådant som berör våra vanliga läsare”, säger projektets koordinator Mirjam Heir.

Lovisa gymnasium har varit med från början och modersmålsläraren Ann-Christine Kosonen är eldsjälen bakom skolans engagemang i projektet.

”Jag tycker det här är superviktigt! Att jobba med Yle Nyhetsskolan ökar mediemedvetenheten och är nyttigt bland annat med tanke på provet i textkompetens.”

Yle Nyhetsskolan @ redaktionen och Uutisluokan päivä 29.4

Under ”Yle Nyhetsskolan @ redaktionen” får ungdomarna kliva in på morgonmötet som en del av journalistkåren och tillsammans mentorerna producera nyheter som syns på webben och hörs i radiosändningarna. På Yle Nyhetsskolans sida på Svenska.yle.fi samlas allt de unga rapporterar om.

Följ med deras dag på Instagram med hashtaggen #ylebakomkulisserna" och Yle Uutisluokka på #yleuutisluokka, också på Facebook

För mera information:
Mirjam Heir, projektkoordinator, Yle Nyhetsskolan, tfn 050 526 6790
Hanna Visala, producent, Yle Uutisluokka–Yle Nyhetsskolan, tfn 040 7100 898
Marjo Ahonen, utvecklingschef för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet, tfn 040 5224 661

MGP 2014: Här är finalisterna!

$
0
0

Den unika MGP-musiktävlingen fortsätter. De tio finalisterna är valda och inleder sina förberedelser inför den direktsända finalen i oktober. Ett band, tre duor och sex solister tävlar i Melodi Grand Prix 2014. Årets finalister kommer från Esbo, Karis, Karleby, Korsholm, Kyrkslätt, Kvevlax, Mariehamn, Pedersöre, Tenala och Vanda.

MGP ordnas för åttonde gången och det är två juryer som utsett de tio finalisterna bland de 80 bidrag som lämnats in i år.
- Vi vill göra processen pålitlig genom att koppla in fler öronpar, säger Sam Stäuber, producent för MGP på Svenska Yle. Den första juryn gjorde en gallring och kom fram till 20 bidrag. Jury nummer 2 utsåg bland dessa 20 de slutliga tio finalisterna.

Programledare är också i år Anna-Karin Siegfrids och Jonathan ”Jontti” Granbacka.
Anna-Karin Siegfrids har hört årets låtar och är imponerad. Hon ser fram emot att höra alla finalister sjunga live i juni på MGP Camp. Hon har dessutom haft den trevliga uppgiften att ringa alla finalister och avslöja att de hör till de tio som blivit valda till finalen:

- Det är så roligt. Alla reagerar så olika. Från total tystnad och häpnad, till glädjetjut som; Nej, Det kan inte vara sant. Några har först trott att det är någon kompis som bara skojar, berättar Anna-Karin.

De tio finalisterna i MGP 2014 är:

Alfred Böling (11), Korsholm
Sång: Jag saknar dig
Alfred Böling är bästa kompis med Lorin i Schweiz och låten handlar också om deras vänskap. Till Alfreds hobbyer hör sång och dans och hans största dröm är att få se operahuset i Sidney. Hans idol är Big Time Rush.

Alva (11) Överesse
Sång: Lära känna dig igen
Alva Viks låt kom till en kväll i januari när hon satt vid pianot. Den handlar om hur det känns att vara utanför. Till hennes hobbyer hör att rida, sjunga och spela piano. Krista Siegfrids, Katy Perry och Shakira är hennes idoler.

Axel (14) Kvevlax
Sång: Ta min hand
Axel Björkholms låt handlar om jobbiga saker som kan bli bättre om man gör dem tillsammans. Han drömmer om att bli artist och till hobbyerna hör att sjunga och spela gitarr men också datorspel och att vara ute finns på listan. Till sina idoler räknar han Bruno Mars, Gavin Degraw och Ole Börud.

E&A (13-14) Mariehamn
Sång: En enda jord
Ellen Smulter och Alice Stenberg träffades på en åländsk sångtävling och beslöt sig där för att skriva en låt tillsammans till MGP. Den handlar om att vi måste vara rädda om vår jord för att det bara finns en. Till bådas hobbyer hör att sjunga, dansa, spela gitarr och spela teater. Alice drömmer om att i framtiden få jobba med musik och kunna leva på det. Ellen vill i framtiden bli artist för att kunna sprida glädje och kärlek med sin musik.

Er Mic (11) Esbo
Sång: I Legoland
Erica Nyberg och Mikaela ”Mikkis” Huurinainen berättar att låten kom till en eftermiddag när de satt och knäppte på Ericas gitarr och att texten kom till lite senare. Låten är en dagdröm om en vän som man skulle vilja träffa även om man inte känner hen än. Till Ericas intressen hör att sjunga i kör, spela fotboll och scouting och till Mikkis hör att sjunga, tävla i slalom och spela fotboll.

Felicia (14) Tenala
Sång: Sommar
Felicia Wasströms låt handlar om hur mycket hon älskar sommaren. Hon blev inspirerad av MGP ifjol och har jobbat på sin låt tills hon var nöjd med den. Till hennes intressen hör att sjunga och spela olika instrument och fotboll och hoppas att hon en dag är en musicerande fotbollsstjärna.

Maridy (13-14) Karis
Sång: Vår färd
Heidi Lönnbergs och Maria Hellbergs sång handlar om färden genom livet och kom till när de beslöt sig för att delta i MGP. Till Heidis intressen hör att dansa och ta sånglektioner och hennes idoler är Justin Bieber och Beyonce. Att rida, sjunga, spela gitarr, piano och harpa är Marias stora intressen och till sina idoler räknar hon Beyonce och olika ryttare. Båda drömmer om att en dag bli artister.

Milly (14) Vanda
Sång: Tänker på dig
Milena Suvas låt handlar om hennes pojkvän och deras kärlek och kom till när hon beslöt sig för att delta i MGP. Hon tycker om att musicera och drömmer om att en dag bli proffsmusiker. Till hennes doler hör John Newman och Kate Perry.

Mya (9) Kyrkslätt
Sång: Vilken väg skall jag gå
Mya Höglund började nynna på en låt i höstas och skrev senare en text till melodin. Sången handlar om en person som är ensam i skolan och inte har någon vän. Mya sjunger, spelar gitarr och fotboll och gillar att lyssna på musik och leka med kompisarna. Katy Perry är hennes idol.

The Finnish Music Factory (11-12) Karleby
Sång: Hand i hand
Andreas Thylin (trummor), Jonas Björkroth (keybord och gitarr) och Joel Häggblom (sång) skrev låten i skolan och den handlar om kärlek och vänskap. Andreas spelar förutom trummor också innebandy och Bruno Mars är hans idol. Till Jonas hobbyer hör att spela keyboard och att reparera elektroniska apparater och idolen är AC/DC. Joel spelar fotboll och skejtar på fritiden och idolerna är Bruno Mars och Redrama.

Följande steg i MGP är lägret Camp MGP 2 – 4.6.2014. Då får finalisterna lära känna varandra, bekanta sig med olika studior i Yle-centret i Böle och får coachning i scenframträdande, sång och musikteknik.
Också i år kommer en skiva att ges ut där alla låtar i finalen finns med. Skivan ges ut ett par veckor innan finalen.

MGP är ett samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU och Svenska Yle.

Den bästa vännen vann första pris i Sydkorea

$
0
0

Förra veckan ordnades den 11:e Seoul International Agape Film-festivalen i Sydkorea. Priset för bästa kortfilm gick till filmen Den bästa vännen som regisserats av finlandssvenska Johan Karrento med manus av Camilla Roos.

Huvudpriset Agape prize delades ut i Seoul lördagen den 31.5 och prissumman är 5000 dollar. Regissören Johan Karrento skickade en videohälsning som visades under prisceremonin.

Juryns motivering löd:

”The jury was highly impressed with the very real characters he created, the precision of his direction, and the involving story. It seemed to capture the essence of what it is to care for and rely on other people… the meaning of love and friendship”.

Filmen handlar om vänskapen som uppstår mellan två äldre kvinnor då de avvärjer ett butiksrån. Terttu är finskspråkig, hon säger det hon tänker och tackar aldrig nej till en drink. Inga är svenskspråkig, hon är tystlåten och ordentlig men bär på en mörk hemlighet. Filmen handlar om att det aldrig är för sent att följa sina drömmar och ta farväl av ensamheten. Filmens huvudroller spelas av Cris af Enehielm och Elina Hurme.

Yle Fem har tv-rättigheterna till filmen, som har finansierats av Finlands Filmstiftelse, Svenska Kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet.

Filmen har producerats av Markku Flink och Merja Ritola för Periferia Productions.

Yle Fem sänder filmen i slutet av året 2014.

Produktioner och språk på Svenska Yle prisbelönades

$
0
0

Svenska Yle delade under torsdagskvällen ut fyra insats- och språkpris under sin årliga sommarfest. Prisen delades ut för insatser och innehåll som producerades april 2013 - mars 2014.

Priserna gick till arbetsgruppen bakom #Fixa högskolan för sin nyskapande granskande journalistik, Succémorgon för ett uppfinningsrikt och underhållande radioprogram och kontakt med publiken samt till Kerstin Kronvall för sitt initierade, kunniga och mångsidiga nyhetsjobb. Språkpriset som delas ut av Rundradions svenska språknämnd gick till Stefan Brunow.

Bild: Bild: Yle

#Fixa högskolan

Medlemmarna i arbetsgruppen för projektet #Fixa högskolan belönas för sin nyskapande insats inom den granskande journalistiken. Eva-Maria Koskinen, Alexander Uggla, Kia Svaetichin, Peter Sjöholm, Johan Gullmets och Petri Kola bröt ny mark med den öppna granskningen där de finlandssvenska högskolorna granskades. Aldrig tidigare har publiken själv på ett så konkret sätt kunnat medverka i det journalistiska arbetet. Granskningen resulterade i 140 tips, 40 webbartiklar samt inslag och debatter i både radio och TV. Projektet sträckte sig över organisationsgränserna inom Svenska Yle och lever dessutom vidare i form av nya #fixa-projekt med samarbete i nya konstellationer. Fixa-projektet är modern och interaktiv public service i sin bästa form.

svenska.yle.fi/fixa-hogskolan

Succémorgon

Teamet bakom Succémorgon belönas för ett uppfinningsrikt och underhållande radioprogram som inte bara lyckas lyfta fram dagens stora samtalsämnen på ett finurligt sätt utan också står i ständig dialog med sin publik via webben och sociala medier.
Janne Grönroos, Ted Forsström och Fredrika Lindholm har lyckats nå den svåra unga målgruppen på såväl radio som på webben och i det riktiga livet. Då programmet firade treårsjubileum reste lyssnare hela natten för att få ta del av festligheterna tidigt på morgonen.
Programmet har också hjälpt till att lyfta Radio X3Ms och hela Svenska Yles profil med sitt webb- och radioinnehåll. Teamet bakom Succémorgon finns på alla plattformar, skyr inga utmaningar och ställer alltid upp. Det här är ett gäng ambitiösa, företagsamma, kreativa och drivna programmakare som brinner för sitt uppdrag, sin kanal och sitt program. Och det hör och syns varje morgon.

svenska.yle.fi/program/succemorgon

Bild: Yle / Anne Hämäläinen

Kerstin Kronvall

Kerstin Kronvall prisbelönas för sitt initierade, kunniga och mångsidiga jobb för Svenska Yle. Kerstin är ett fullblodsproffs som verkligen kan konsten att rapportera i alla medier. I TV låter hon bilderna tala, på webben är analysen knivskarp och i radio förklarar hon sammanhangen så lyssnaren får aha-upplevelser. Hon är lika hemma i det korta nyhetsformatet som i det längre reportaget, hon är en utmärkt kommentator, twittrare och bloggare och hon kan också gräva. Det är en sann glädje att lyssna på Kerstin och att läsa hennes texter, informativt och bildande. Kerstin bjuder på en otrolig bredd av sak och känsla och är guld värd för Svenska Yles publik.

svenska.yle.fi/profiler/kerstin-kronvall
(samlande sida för webbartiklar och blogginlägg av Kerstin Kronvall)

Stefan Brunow

Kulturjournalist Stefan Brunow premieras som en av Svenska Yles största stilister som använder språket på ett träffsäkert, finurligt, personligt och nyskapande sätt, kanske främst i sina kolumner. Hans vindlande tankegångar kläs i en litterär prosa med ett känsligt bildspråk. Stefan skriver helt enkelt vackert, skönt och lätt.

svenska.yle.fi/profiler/stefan-brunow
(samlande sida för webbartiklar av Stefan Brunow)


Bastukväll på Strömsö

$
0
0

Kan man bygga en stockbastu på sex timmar? Vem av Strömsökockarna Paul Svensson och Michael Björklund vinner landskampen i bastukorvstillverkning? Vad tycker utlänningar om vår bastukultur och vad är det för konstiga skapelser som parkerat invid villan på Strömsö. Den 18 juni får vi svaret när det blir direktsänd bastukväll på Strömsö. Sändningen inleds kl 18.30 och håller på in på småtimmarna.

Värdpar för kvällen är Elin Skagersten-Ström och Mårten Svartström. Under kvällen guidar de oss mellan alla aktiviteter ute på Strömsö – bland annat träffar de en bastubaderska och tar oss med på bastuyoga, knyter bastukvastar, gör olika bastuexperiment, bjuder på reportage om bastudiplomati i Washington och mycket mer.

- Jag badar själv regelbundet, både på landet och i stan, och favoritbastun är utan tvekan den vedeldade bastun med snart 100 år på nacken som finns på holmen ute i Sibbo skärgård, berättar Mårten.

Elin sticker inte under stol med att hon är hedrad över ha fått uppdraget.

- Jag blev jätteglad, det kändes som ett program gjort precis för mej, säger Elin. Ända sedan barnsben har jag älskat att bada bastu och att få jobba med ett projekt där jag helt fått snöa in på bastu har varit guld. När det gäller själva direktsändningen blev jag stolt över förtroendet, det ska jag inte hymla med.

Speciellt ser hon fram emot bastubygget. En stockhög skall på sex timmar förvandlas till en fungerande bastu under Johan Ångermans och Jim Björnis ledning. Hela bygget kan man följa utan avbrott på webben i bästa slow-tv anda.

En annan av kvällens höjdpunkter kommer troligtvis att bli bastubyn på Strömsö. Här kommer mobila bastur av de mest fantasirika slag att samlas. Eller vad sägs om en bastu byggd i ett växthus, en brandbil och ett Cessnaplan för att nämna några.

Du får också vara med både före, under och efter programmet. På Svenska.yle.fi kan du utmana vår expertpanel med kvistiga bastufrågor och dela med dig av dina egna bastubilder. Läs mer om hur du deltar på svenska.yle.fi/stromso.

Bastukväll på Strömsö på Yle Fem och Svensk.yle.fi, onsdag 18.6.2014 kl. 18.30 till ca 00.30. I sociala medier på Facebook.com/stromsoyle och #strömsösauna.

Modiga nordbor prövar våra sommarevenemang

$
0
0

En svensk sommar i Finland är tillbaka! Programmet där två modiga svenskar eller norrmän på stående fot får följa med programledare Jonathan Granbacka till Finland för att fira ett tokigt men trevligt veckoslut.

Fyra avsnitt börjar i Stockholm och fyra i Oslo. De två äventyrslystna nordborna kan vara vem som helst - enda kravet är att personerna måste följa med filmteamet till Finland redan samma dag.

- I praktiken går det till så att jag åker ner till Stockholm eller Oslo på fredag, ställer mig på ett centralt ställe i stan och börjar ragga upp deltagare. Konceptet är känt från tidigare säsonger. Men nytt för i år är att vi flyger för att få mer tid med gästerna i Finland. Det är också första gången vi åker till Norge, berättar Jonathan.

I Finland får gästerna besöka några somriga evenemang, allt från purfinska till finlandssvenska begivenheter. American Car Meeting i Nykarleby, Midsommardans på Kuudes linja i Helsingfors, Raseborgs sommarteater, Tomatkarnevalen i Närpes och Brännskärsdagen på Brännskär utanför Nagu för att nämna några. Mycket bastubad kan man naturligtvis också räkna med. Allt för att skapa glada och underhållande kulturkrockar.

För programledaren innebär programmet att det i år blir en lite annorlunda sommar.

- Det skall bli superkul att göra programmet. Det finns ju inget manus och situationerna får avgöra hur det blir. Jag tror det här också blir första midsommaren som jag firar med helt okända människor. Det är ju helger som varit närmast heliga men nu får jag fira dem på annat sätt. Men jag är ju supersocial så det skall säkert gå bra.

Seriestart för En svensk sommar i Finland i Yle Fem söndagen 6.7.2014 kl. 19.00. 30 dagar på Arenan. I Sociala medier under #ylesommar

Inspelningsschemat ser ut så här:

Program 1 (Spelas in 13-15.6) Österbotten (Nykarleby, Kauhava, Karleby)
Program 2 (20-22-6) Midsommar i Helsingfors
Program 3 (27-29.6) Västnyland (Raseborg)
Program 4 (4-6.7) Österbotten (Närpes, Vörå, Kristinestad, Korsholm)
Program 5 (11-13.7) Åboland (Pargas, Kimitoön)
Program 6 (18-20.7) Åland
Program 7 (25-27.7) Västnyland (Hangö)
Program 8 (1-3.8) Helsingforsregionen + Östnyland (Vanda, Lovisa)

Kortkorta dokumentärer - en nyhet i Finland och Radio Vega

$
0
0

- Många människor har öppnat sig helt och delar med sig så att man oftast kommer riktigt tätt inpå en människa, säger projektledare Charlotte Sundström.

Kortdokumentärerna kan handla om en kvinna som tvingats fly både från sitt land och sina barn, om föräldrars ensamhet och ständiga behov av omsorg till hur man kan vara så missnöjd med sin kropp att man går till en plastikkirurg för att fråga vad hen kan fixa till.

Sundström berättar att hela projektet startade med att den danska prisbelönta dokumentaristen Rikke Houd uppmanade till att göra allt på ett annat sätt; lyfta fram detaljer, intervjua på annan plats, använda mikrofonen annorlunda. Alla som var med i projektet var genast eld och lågor och efter kurserna blev allt fler väldigt inspirerade.
- Det är intressant att försöka få en lyssnare att stiga in i en annan persons huvud och uppleva och känna eller återuppleva en dramatisk situation. Därför beslöt vi oss för att göra det på riktigt; hitta berörande historier och människor och sända dokumentärerna, berättar Sundström om bakgrunden.

I Danmark har man en tradition av experimentell radio men det rikaste utbudet av kortdokumentärer finns på Chicagobaserade Third Coast Festival. Och nu på Radio Vega på onsdagar som för sommarens del avslutas med en kortdokumentärfestival onsdag 27.8 kl. 21.05 – 23.00. Kortdokumentärerna fortsätter i Radio Vega i höst på onsdagar.

Kortdokumentärer i Radio Vega på onsdagar kl. 11.48 med repris samma dag kl. 19.22 och i Radiohuset med start onsdag 25.6.2014
30 dagar på Arenan.

Mattias Erkkilä ny programchef för Svenska.yle.fi

$
0
0

Mattias Erkkilä (44) har utsetts till programchef för Svenska.yle.fi. Som programchef ansvarar han för Yles svenskspråkiga webbutgivning och för att utveckla public service på webb och i mobil. Programchefen ingår i ledningsgruppen för Svenska Yles utgivning.

– Den största utmaning vi står inför är att på riktigt jobba utgående från publikens behov i stället för att följa våra egna rutiner. Vi måste lära känna dem som använder Svenska.yle.fi och hur de använder ip-tjänster. Sedan måste vi kunna leverera de tjänsterna.

Webben är bekant för Erkkilä. Han jobbade med webb under många år på Talentum och kom till Yle och Svenska.yle.fi för att jobba som redaktions- och utvecklingschef för två och ett halvt år sedan.

– Det här hänt så otroligt mycket att det är svårt att ens beskriva. Men kort sagt har Svenska Yles webb fått en ny, mycket viktigare roll både på redaktionerna och hos vår publik. Relationen mellan oss och publiken är något jag vill jobba på att stärka så att jag om ett par år kan säga att en betydande del av vårt innehåll skapas tillsammans med våra finansiärer.

– Jag hoppas att vår publik ska kunna känna att Svenska.yle.fi är viktig, vänlig, nyttig och lockande.

Mattias Erkkilä efterträder Johanna Törn-Mangs som på hösten flyttar utomlands med sin familj.

Chriso Vuojärvi är ny USA-korrespondent

$
0
0

Svenska Yles USA-korrespondent heter från och med september i år Chriso Vuojärvi. Chriso, som de senaste åren jobbat med sport och som du för tillfället hör referera VM i fotboll byter en favorit mot en annan.

- Sedan jag fick glädjebeskedet nyper jag mig själv regelbundet i armen. Det är väldigt få förunnat att få sitt drömjobb. Hur osannolikt är det inte att jag nu byter från ett drömjobb till ett annat?

Chriso berättar att för honom är korrespondentjobbet i USA det bästa jobbet man kan ha på Yle.

- Att vara korrespondent är ett oerhört privilegium och det medför ett stort ansvar. Jag räknar med att jag har arbetsdryga år framför mig. Arbetsdryga, men oerhört inspirerande, säger Chriso

Lång karriär som sportjournalist

Chriso Vuojärvi har gjort en lång karriär inom sportjournalistik på Svenska Yle. Han kom till Yle hösten 1997 och har sedan 2001 jobbat heltid på sportredaktionen.

- På Yle Sporten har jag i praktiken gjort allt mellan himmel och jord. Det har varit allt från att referera en VM-final i fotboll till att skriva webbtelegram på IF Minkens framgångar i junior-FM på skidor.

Vuojärvi har tidigare också jobbat på FNB och Radio Vega Åboland. Att ta sig an rapporteringen från ett land som USA är någonting helt annat än det han sysslat med hittills.

- Först och främst så vill jag betona att jag tycker att bra journalistik är bra journalistik oberoende om det handlar sport, ekonomi, kultur eller utrikesnyheter. Det är utgångspunkten. Min bakgrund på Yle Sporten ser jag absolut inte som en belastning - snarare tvärtom. Åtminstone är jag van vid stress, livesändningar och att göra allt mellan himmel och jord.

Fascinerad av amerikanska val

Finns det då något den nyutnämnda korrespondenten ser speciellt mycket fram emot?

- Jag har alltid varit gränslöst fascinerad av amerikanska val, så det känns stort att få rapportera om presidentvalet 2016 från första parkett. Dessutom är det ju kongressval i november.

Den amerikanska ekonomin och framför allt dess utveckling sedan finanskrisen år 2008 är ett annat av Chriso Vuojärvis specialintressen.

- Vad hände till exempel med organisationen Occupy Wall Street? Har den fått ett nytt lyft i och med Thomas Pikettys kioskvältare Capital in the Twenty-First Century?

Inte bara politik och ekonomi

Yles bevakning av USA skall givetvis också handla om annat än politik och ekonomi. USA är ett land som de flesta kan relatera till via populärkultur, litteratur, konst och idrott.

- Jag tycker det är en naturlig del av korrespondentjobbet att också producera inslag och innehåll till program som Kulturtimmen, Myteriet och Radiohuset. Bara för att nämna några exempel, konstaterar Vuojärvi.

Det nya jobbet lider inte brist på utmaningar. En av de största förändringarna är att Svenska Yles USA-korrespondent efter många år i Washington flyttar till New York.

- Den infrastruktur och det nätverk som formats under årens lopp i Washington finns inte New York, så det gäller att bygga upp både nätverk och arbetssätt från noll.

En annan utmaning den nyutnämna korrespondenten lyfter fram är familjelivet.

- Om jag känner mig rätt så kommer jag att grotta ner mig i jobbet. Lyckligtvis har jag en sambo, och en liten son som kommer att uttrycka sin åsikt klart och tydligt om jag negligerar dem alltför länge.

Flyttlasset till New York går den sista juli. Chriso Vuojärvi efterträder Mette Nordström som återvänder till Finland efter att ha varit stationerad i Washington sedan augusti 2011.

Viewing all 503 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>